logo uithoek gebrokenwit
 • Gezamelijk kamp
 • Brrr 2013
 • De Uithoek
 • Nieuw naambord
Gezamelijk kamp

Gezamelijk kamp

Brrr 2013

Brrr 2013

De Uithoek

De Uithoek

Nieuw naambord

Nieuw naambord

Geschiedenis

De Uithoek

Scouting Uithoek is ooit opgericht op 1 september 1945, vlak na de oorlog. Het is begonnen als de Lydia Ansfriedgroep en pas in de jaren '80 is dit omgedoopt tot De Uithoek.

We zoeken nog een Clubhistoricus om meer over de achtergrond van onze vereniging te achterhalen, is dit wellicht iets voor u? Wij horen het graag via info@deuithoek.nl. Heeft u nog waardevolle informatie, foto´s of spullen uit de historie van De Uithoek, dan verzamelen wij deze ook graag alvast zodat degene die hiermee aan de slag gaat direct wat materiaal tot zijn of haar beschikking heeft.

 

Scouting in Nederland

2010 Scouting in Nederland bestaat 100 jaar!

2007 Scouting bestaat wereldwijd 100 jaar!

2005 H.K.H. Prinses Máxima der Nederlanden wordt de nieuwe beschermvrouwe van Scouting Nederland.

2004 De instellingssubsidie in te trekken. Scouting Nederland organiseert acties in Den Haag, op radio, tv en in de landelijke pers.De tweejaarlijkse Scout-In informeert zo’n 5.000 Scoutingleiders over programma-ideeën.

2003 De overheid kondigt aan per 1 januari

2000 Scouting Nederland organiseert in Dronten de eerste Nationale Jamboree met 4.000 Nederlandse en buitenlandse scouts en explorers.De vriendschappen met scouts in Tsjechië, Slowakije en Zuid-Afrika worden aangehaald met officiële partnerships. Scouts uit Nederland krijgen zo de mogelijkheid scouts in deze landen te bezoeken.

1995 De Wereld Jamboree is in Nederland! Scouting Nederland bouwt in Dronten met 5.000 vrijwilligers een complete tentenstad waar 18.000 scouts uit de hele wereld tien dagen lang de tijd van hun leven hebben. Het thema is ‘Future Is Now’. Koningin Beatrix verricht de opening die live op televisie is te zien. Met het wereldevenement laat Scouting Nederland zien dat het een eigentijdse organisatie is, waar veel kinderen ontzettend veel plezier aan beleven. De term ‘scouts’ heeft de term ‘padvinders’ verbannen.

1991 Dat binnen Scouting meisjes en jongens samen spelen, was allang zo. Bij het nieuwe spelaanbod krijgen deze gemengde speleenheden ook echt een naam. Naast kabouters en welpen zijn er voortaan ook esta’s, met hun heel eigen spel. Verkenners en gidsen heten voortaan scouts en de rowans en sherpa’s worden explorers.

1973 Scouting Nederland wordt opgericht. Het is een fusie tussen verschillende verenigingen voor het spel van verkennen, die hun identiteit ontleenden aan een van de traditionele zuilen. Het betekent dat katholieken, protestanten en andere gezindten, meisjes en jongens allemaal binnen één vereniging hetzelfde spel spelen. Scouting laat daarmee zien dat ze meegaat met de snel veranderende tijd. Verkennerij en padvinderij heet voortaan Scouting.

1957 Gouden jubileumjaar van de wereldbeweging. Het is vijftig jaar geleden dat Scouting in Engeland werd opgericht.Het wordt gevierd met vier wereldkampen voor padvindsters en gidsen in Canada, Engeland, de Filipijnen en Zwitserland. In Engeland doen 32.000 verkenners mee aan de Jamboree Indaba-Moot (J.I.M.).

1950 Koningin Juliana wordt geïnstalleerd als padvindster. In augustus opent zij het Nationaal Kamp ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Verkennersbeweging in Nederland.

1945 Na de bevrijding blijkt dat de padvind(st)ers- vereniging nog springlevend is. Er is grote animo onder de jeugd en ook het kader is er nog steeds.

1941 De padvind(st)ersverenigingen worden verboden. Uniformen en materialen moeten worden ingeleverd. Hoofdbestuursleden worden gearresteerd en geïnterneerd.In zijn woning ‘Paxtu’ in Nyeri in Kenia overlijdt Robert Baden-Powell, bijna 84 jaar oud.

1937 Heel Nederland is in de ban van de Wereld Jamboree in Vogelenzang-Bloemendaal. Koningin Wilhelmina opent het kamp waaraan 27.000 verkenners uit 54 landen deelnemen. Bij deze vijfde Wereld Jamboree neemt Baden-Powell op 80-jarige leeftijd afscheid.

1924 De tweede Wereld-Jamboree wordt gehouden in Kopenhagen.

1920 De eerste Wereld Jamboree vindt plaats in Olympia, Londen.

1911 In Nederland worden diverse padvindersverenigingen opgericht. De belangrijkste zijn De Nederlandse Padvindersorganisatie (NPO), De Eerste Nederlandse Meisjes Gezellen Vereeniging (ENMGV) en De Nederlandse Padvindersbond (NPB).

1910 In Nederland worden de eerste padvindersgroepen opgericht. In Den Haag beginnen De Jonge Verkenners, in Amsterdam start een ‘proefpatrouille’.In Londen ontstaat voor het eerst ook Scouting voor meisjes.

1909 In Londen wordt de eerste, grote bijeenkomst gehouden, waar 11.000 boyscouts verschijnen. Het is de voorloper van de latere Wereld Jamborees.

1907 Op Brownsea Island houdt Baden-Powell een zomerkamp met 21 jongens om zijn ideeën van het boek Scouting for Boys uit te testen. Het wordt gezien als het begin van Scouting.

1899 – 1903 Kolonel Baden-Powell vecht in Zuid-Afrika voor Engeland mee in de Boerenoorlog. Daarna keert hij terug naar Engeland en krijgt de opdracht een opleiding voor verkenners in het leger te ontwikkelen.

laat je uitdagen

 • Conti
 • Erbi
 • Flynth
 • Goedhart keukens
 • Gromax
 • Me broer
 • Plugers montage
 • Vliko
 • mkb assistent
Conti

Conti

Erbi

Erbi

Flynth

Flynth

Goedhart keukens

Goedhart keukens

Gromax

Gromax

Me broer

Me broer

Plugers montage

Plugers montage

Vliko

Vliko

mkb assistent

mkb assistent